Foredrag
Jeg kommer som foredragsholder ud i hele landet og fortæller historien om den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig. Jeg har altid fokus på den personlige fortælling, jeg tror nemlig på, at når vi kommer ind i hovedet på en karakter der har været en del af fortælingen, så bliver historien nemmere at forstå.
Selvom emnerne ofte er dystre og nogle gange tragiske, så er det min mission at fortælle historien, så alle får noget ud af den, også med et glimt i øjet. I hvert fald når det passer ind i fortællingen.
Et halvt år i Gestapos kløer
Med udgangspunkt i min bog Et halvt år i Gestapos kløer, fortæller jeg historien om min morfars tid i tysk fangenskab under Anden Verdenskrig. Det er historien om at træffe valg, og om at gøre noget, når andre ikke gør.
Men det er også historien om at træffe et skæbnesvangert, forkert valg, der kostede et halvt år i kløerne på Gestapo.
Foredraget tager ca. halvanden time, plus pause, og tager publikum gennem den danske besættelse, set gennem min morfars øjne.
Neuengamme - en tysk kz-lejr i dansk perspektiv
Koncentrationslejren Neuengamme sydøst for Hamborg er med afstand den mest betydende tyske koncentrationslejr, set med danske øjne.
Af de ca. 6.000 danskere der i løbet af krigen blev sendt til tyske fængsler, tugthuse og koncentrationslejre, var omkring 4.500 af dem igennem arbejdslejren Neuengamme.
Med udgangspunkt i tre danske fangers historie, tager jeg publikum gennem lejrens grusomme historie.
Lejren har ikke den samme bevågenhed som mange andre og mere kendte lejre. Men i min optik er det den vigtigste lejr, set med danske historiske øjne, og vi har brug for at få fortalt historien om dette grusomme sted.
Foredraget varer ca. halvanden time, plus pause.
Alsang som under besættelsen
Sammen med min musikalske legekammerat Kaj Schmidt-Boisen, tager vi publikum igennem en aften med Alsang, som vi forestiller os det foregik under besættelstiden i Danmark.
Alsang var en måde at mødes på, og hylde danskheden i en tid, hvor den tyske besættelse havde kastet sin mørke skygge over landet. Det var nationalistisk, det var fællesskab og det var sammenhold.
Vi skal synge de helt klassiske sange, som fx. I Danmark er jeg født, Det haver så nyligen regnet og En lærke letted´. Alt sammen krydret med fortællinger om besættelestiden og om alsang i det hele taget.
Vi kommer med hele pakken - instrumenter, lyd og sangtekster. Det eneste vi har brug for, er at I synger med. Ellers er der ikke meget fællesskab over det.
Arrangementet var ca, halvanden time, plus pause.
Vedsted Landbohjem 26. september 2024
“Han havde dem i sin hule hånd - foredragsholder Ole Blædel fra Jels.
Selvom der var 35 mennesker i forsamlingshuset, kunne man høre en nål ramme gulvet - der blev lyttet intenst til fortællingen fra krigen.”
migogvejen.dk oktober 2024 efter foredrag i Sdr. Hygum
“Har været til et fantastisk foredrag med Ole Blædel i går.
Jeg giver Ole mine varmeste anbefalinger.”
Annette Skov, publikum ved foredrag i Grænseforeningen i Hørsolm 28. oktober 2024